‘Als je de rommel toch zelf moet opruimen, waarom gooi je het dan eerst weg?’

NEER – Reclameborden, siervelgen, een plastic krat, blikjes, bekertjes, flesjes, sigarettenpakjes. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is wel te vinden in de wegberm.

Docent Twan Stemkens van NT2 Mundium College in Roermond heeft daarom zaterdag met enkele leerlingen meegedaan aan de landelijke opruimactie Nederland Schoon. De jongeren uit Eritrea zijn kort geleden als alleenstaande minderjarige vluchtelingen (amv’s) naar Nederland gekomen en hebben inmiddels een verblijfstatus.

Vlaai
De Afrikaanse Rstam (15), Amir (17) en Tekleweyni (16) vonden het maar vreemd dat je rommel op straat gooit en daarna zelf weer opruimt. ‘Waarom gooi je het dan eerst weg?’ zo vroegen zij zich af. Twan Stemkens doet jaarijks mee aan Nederland Schoon, meestal met kinderen uit de buurt maar deze keer besloot hij zijn leerlingen te vragen. Het werk is hen goed bevallen. Maar ook de traktatie op vlaai, na afloop bij de ouders van Twan, viel in goede aarde. ‘Mede dankzij de belangeloze inzet van een paar jongens uit Eritrea is Neer weer wat schoner geworden, mooi toch?’ aldus Twan.

NT2
NT2 Mundium College staat voor Nederlands als tweede taal en telt ruim 400 leerlingen met meer dan 50 nationaliteiten. Onder hen zijn veel vluchtelingen uit Eritrea en Syrië die vanaf het eerste moment in Nederland opvang en goed onderwijs krijgen omdat dat beter is voor hun ontwikkeling en integratie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen