Wethouder Backus ziet wel iets in schrikdraadbeveiliging Vredesmonument

Foto: John Hölsgens

HEYTHUYSEN – Wethouder Stan Backus (Ronduit Open) vind het plaatsen van een soort schrikdaad om het Vredesmonument in Heythuysen het overwegen waard. Het monument, waar jaarlijks de Dodenherdenking wordt gehouden, is kort geleden dan ook ernstig vernield.

‘Ik heb begrepen dat er bij een monument in Roermond iets is waar je een bepaald voltage op kunt zetten, zodat mensen er met hun tengels vanaf blijven’ citeert 1Limburg Backus vandaag.

Respectloos
Bij het monument werden drie bronzen plaquettes gestolen, waarop de namen van oorlogsslachtoffers uit diverse Leudalkernen vermeld staan. Backus noemt het respectloos. ‘Het is een schending van iets van een waarde, waarvan ik niet kan begrijpen dat mensen zoiets doen. De namen van slachtoffers van de oorlog, mensen die voor je vrijheid hebben gevochten. Dat je dat steelt, dat je dat weghaalt, dat je dat vernielt. Daar kan ik niet echt bij.’

Ander materiaal
De gemeente Leudal is eigenaar van het monument. Burgemeester Verhoeven liet gisteren weten dat het Vredesmonument vóór 4 mei moet zijn opgeknapt. Misschien dat er wel voor een ander materiaalsoort wordt gekozen bij het herstellen van de plaquettes, ter vervanging van het diefstalgevoelige brons.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen