Jonge statushouders ruimen Maasboulevard Neer op met docent

Zaterdag krijgen deze Nederlandse vrijwilligers hulp.
Zaterdag krijgen deze Nederlandse vrijwilligers hulp.
Foto: IVN

NEER – Docent Twan Stemkens van NT2 Mundium College in Roermond doet zaterdag met enkele leerlingen mee aan de landelijke opruimactie Nederland Schoon.

De jongeren komen uit Eritrea, zijn kort geleden als alleenstaande minderjarige vluchtelingen (amv’s) naar Nederland gekomen en hebben inmiddels een verblijfstatus.

Mooi gebaar
Stemkens is lid van Imkervereniging Roer en Leudal en doet jaarijks mee aan Nederland Schoon. Meestal met kinderen uit de buurt, maar nu besloot hij zijn leerlingen te vragen. ‘Ik vind het een mooi gebaar dat deze jongens zich al zo betrokken bij Nederland voelen dat ze een bijdrage willen leveren aan Nederland Schoon. Het is belangrijk dat zij en ook andere kinderen leren dat het niet normaal is om afval op straat te gooien. Educatie is net zo belangrijk als het opruimen zelf’, vindt Stemkens.

Integratie
De gemeente Leudal subsidieert verenigingen die meedoen aan de actie en stelt grijpers, afvalzakken, hesjes en handschoenen ter beschikking. ‘We gaan langs de sportvelden en de Maasboulevard in Neer. Want het is leuk dat je daar gezellig op een bankje kunt zitten, maar nog fijner als het opgeruimd is.’ Na afloop trakteert Stemkens zijn leerlingen op koffie met vlaai bij zijn ouders: ‘Ook goed voor de integratie’.

Vluchtelingen
NT2 Mundium College staat voor Nederlands als tweede taal en telt ruim 400 leerlingen met meer dan 50 nationaliteiten. Onder hen zijn veel vluchtelingen uit Eritrea en Syrië, die vanaf het eerste moment in Nederland opvang en goed onderwijs krijgen omdat dat beter is voor hun ontwikkeling en integratie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen