Samen Verder over kademuur Neer: droge voeten boven esthetiek

Foto: Neers Nieuws

NEER – Dinsdag staat in de raadsvergadering van Leudal voor een groot deel Neer centraal. Niet alleen vanwege het afscheid van Rens Raemakers, raadslid uit die kern die vorige week woensdag een zetel in de Tweede Kamer veroverde. Ook de dijkversterking in Neer staat op de agenda. Ofwel: de kwestie ‘kademuur’.

Coalitiepartij Samen Verder heeft complimenten over voor de manier waarop het Waterschap Limburg de afgelopen tijd in dialoog is getreden met de bewoners van Neer, maar ook voor de bereidheid om haar plannen voor de gemeenteraad te komen toelichten.

Nummer 1
Voor Samen Verder is – evenals voor het waterschap – veiligheid prioriteit nummer een. Dat wil zeggen dat andere punten, financieel of esthetisch van aard, voor de partij minder belangrijk zijn. Niet alleen voor de direct aanwonenden, maar ook voor bewoners van een groter achterland komen ‘droge voeten’ voor Samen Verder op de eerste plaats.

Toeristisch oogpunt
Dat wil niet zeggen dat andere punten helemaal niet van belang zijn, zo liet fractievoorzitter Michel Graef weten. Al eerder, in juni 2015, schreef de fractie een brief naar het waterschap waarin het aandacht vroeg voor de visuele aspecten.

Michel Graef (Samen Verder)

‘Mede vanuit een toeristisch oogpunt vond en vindt onze fractie het van belang dat een kademuur zo min mogelijk visueel hinderlijk moet zijn. Daarvoor zijn verschillende alternatieven onderzocht, maar voor het grootste deel onvoldoende bevonden. Zo voldoen de demontabele keringen onvoldoende aan de veiligheidseis door een groter risico op falen en de benodigde vrije ruimte achter de kademuur. Bovendien brengt dit alternatief aanzienlijke meerkosten met zich mee’ zegt Graef.

Glas
De visuele hinder, gezien van af de weg vanuit Hanssum, zal voor een deel beperkt worden door de verhoging van de weg langs de kademuur. Ook zal er gebruikt worden gemaakt van glas voor een deel van de kering. Die maatregelen kunnen op steun van Samen Verder rekenen. Graef: ‘Sterker nog, we roepen het waterschap op zo veel als mogelijk gebruik te maken van transparante keringen, om daar de visuele hinder tot een minimum te beperken. Ook andere maatregelen waardoor bewoners min of meer tegemoet worden gekomen keuren wij goed. Oplossingen zoals het verhogen van terras of tuin, of het aanbrengen van camerasystemen zijn in onze optiek goede maatwerkoplossingen die het draagvlak voor de dijkversterkingen vergroten.’
Maatwerk is het sleutelwoord. Samen Verder roept het waterschap op in dialoog te blijven met de direct betrokkenen en bewoners ook proactief te blijven informeren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen