Studiegroep toont historische film over bouw van voormalige Maascentrale PLEM

Foto: Studiegroep Leudal

HAELEN – Het had weinig gescheeld of de film over de bouw van de Maascentrale van de Provinciale Limburgse Elektriciteit Maatschappij (PLEM), een voor onze contreien belangrijke economische ontwikkeling uit de jaren vijftig van de vorige eeuw, was verloren gegaan.

Dank zij een attente oud-werknemer van de centrale kon de film nog net gered worden uit een afvalcontainer. Ongeveer anderhalf jaar geleden werd de opname geschonken aan de werkgroep Heemkunde van de Studiegroep Leudal, die daarover uiteraard zeer verheugd was. De Studiegroep heeft de film gedigitaliseerd en gereed laten maken voor vertoning aan het publiek. Op dinsdag 24 januari is het zo ver. Dan is de film vanaf 19.30 uur te zien in het Bezoekerscentrum Leudal, aan Roggelseweg 58 in Haelen.

Buggenum

Historie
De bouw van de centrale startte begin jaren vijftig van de vorige eeuw. Op 17 december 1950 werd de centrale in bedrijf genomen. Tot 20 december 1996 werd hier stroom geproduceerd. Dat gebeurde tot 1992 door de Provinciale Limburgse Elektriciteit Maatschappij. Daarna volgden er verschillende fusies, eerst in 1992 met Limagas tot MEGA-Limburg en daarna in 1999, samen met de PNEM, tot Essent. Het opwekken van stroom was toen al gestopt. Sinds 2009 is Essent een onderdeel van energiegigant RWE. In 2006 is gestart met de sloop en de sanering van de centrale in Buggenum, een sloop die in 2011 werd afgerond. Op het terrein van de centrale, deels eigendom van OML (Ontwikkelings-maatschappij Limburg), is nu nog het bedrijf Attero BV gevestigd. Het is een afvalverwerkingsbedrijf dat bij het opgaan van Essent in RWE werd afgesplitst en buiten de toenmalige verkoop werd gehouden.

Arbeidsomstandigheden
De film geeft een bijzonder goed tijdsbeeld van een industriële ontwikkeling in deze regio. Mooi is te zien hoe het bouwen van een dergelijk groot complex in z’n werk ging. Ook geeft de film een goed beeld van de arbeidsomstandigheden van de bouwvakkers en hun hiërarchische positie ten opzichte van hun superieuren. De industriële ontwikkeling in de opbouwjaren na de tweede wereldoorlog was ook van groot belang voor de maatschappelijke ontwikkeling van de omringende dorpen en gemeenschappen. In recordtijd werden nieuwe woonwijken uit de grond gestampt in Haelen, Nunhem, Buggenum en Horn.

Import
Werknemers kwamen vanuit het hele land deze kant uit. Velen kwamen bijvoorbeeld uit de Rotterdamse havens of uit de textielindustrie in het oosten van het land. De vermenging van al deze nieuwe dorpsgenoten met de oorspronkelijke bewoners zorgde er ook voor dat scholen moesten worden bijgebouwd. Veel voormalige en huidige inwoners van Buggenum, Haelen en omgeving groeiden op in de tijd dat de centrale werd gebouwd. De film zal dan ook bij veel bezoekers herinneringen oproepen.

Vervolgavond
Het belooft dus een mooie avond te worden waar ook veel oud-werknemers de gelegenheid wordt geboden terug te kijken op hun tijd bij de PLEM. Aan het slot van de avond zullen tevens beelden worden vertoond van de sloop van de centrale. Mocht blijken dat de belangstelling dermate groot is dat de ruimte te klein is (maximaal 60 personen), dan zal een vervolgavond gepland worden. Entree kost slechts 2 euro. Kinderen tot 12 jaar en donateurs van het tijdschrift ‘Rondom het Leudal’ mogen gratis binnen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen