Wagemans reageert: ‘Mijn kiezers vinden dat hun stemmen worden misbruikt’

Mathieu Wagemans (Ronduit Open)
Mathieu Wagemans (Ronduit Open)
Foto: Mathieu Wagemans

LEUDAL – Raadslid Mathieu Wagemans (Ronduit Open) heeft voor het eerst gereageerd op het vertrek van zijn voormalige partijgenoten André Kierkels en Rob Flinsenberg, afgelopen donderdag.

Er was bij dat vertrek nogal wat kritiek op de wijze van politiek bedrijven door Ronduit Open en daarmee (onder andere) op Wagemans zelf.

Kiesdeler
Dat Kierkels en Flinsenberg nu verder gaan met een nieuwe fractie, onder de naam Leudal Sociaal, valt bij Wagemans in totaal verkeerde aarde. Bij de laatste raadsverkiezing haalde Kierkels 112 stemmen, Flinsenberg 97. De kiesdeler was 637 stemmen. Twee kandidaten van Ronduit Open (Joerie Minses als lijsttrekker en Wagemans zelf) haalden meer stemmen dan de kiesdeler. ‘Dat betekent dat Kierkels slechts 18 procent van de kiesdeler haalde en Flinsenberg slechts 13 procent’ zegt Wagemans nu. ‘Dat zij raadslid zijn geworden is dus mede het gevolg van het feit dat er meer mensen op mij stemden dan de kiesdeler. Zij danken hun raadszetel dus mede aan stemmen die door burgers op mij zijn uitgebracht.’

Schande
‘Ik ervaar het als buitengewoon pijnlijk dat beiden vervolgens besluiten de fractie van Ronduit Open te verlaten, maar toch de raadszetel blijven bezetten’ vervolgt Wagemans. ‘Mensen die op mij hebben gestemd spreken er schande van dat hun stemmen op deze wijze worden misbruikt door beiden. Beide heren bevestigen daarmee de opvatting van diegenen die vinden dat politici onbetrouwbaar zijn doordat ze, als het erop aan komt, hun raadszetel en de daaraan verbonden vergoeding belangrijker vinden dan respect voor de burgers. Die burgers hebben immers door hun stem in geen enkel opzicht aangegeven ook maar enig begrip te hebben voor de handelwijze van beide raadsleden maar vinden, integendeel, dat zij geen enkel recht hebben op die stemmen nu zij de fractie hebben verlaten.’

Inleveren
Eerder al maakte fractievoorzitter Jordi Custers van Ronduit Open bekend dat Flinsenberg en Kierkels is verzocht om hun zetels in de gemeenteraad in te leveren. Zij zijn daartoe niet verplicht. De kwestie komt in de volgende raadsvergadering aan de orde. Die is op 13 december.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen