Onderhoud in de uiterwaarden van Leudal

Foto: John Hölsgens

LEUDAL – Vanaf 5 december vindt er onderhoud plaats in de uiterwaarden van Leudal. Er wordt gestart bij Neer. Door bomen en struiken weg te halen op plaatsen waar de rivier bij hoogwater het snelst stroomt, blijft de rivier ook bij hoogwater goed doorstromen. Dit vermindert de kans op overstromingen.

De werkzaamheden bestaan uit het verwijderen en afvoeren van begroeiing, takhout versnipperen en stobben frezen. In het kader van duurzaam beheermaatregelen worden onder andere mogelijk oevers vergraven of raster geplaatst.

Zorgvuldig
De uitvoering van het werk gebeurt zorgvuldig: vlak voor de start van het werk bekijken de ecoloog van de aannemer en een onafhankelijk gespecialiseerd ecologisch bureau de situatie ter plekke. Treffen zij beschermde soorten aan, dan wordt het werk stil gelegd, of blijft er begroeiing staan. Werklocaties en rijroutes zullen tijdig en goed worden aangegeven. Het verwijderen, en eventueel versnipperen en afvoeren van de begroeiing wordt zo uitgevoerd dat de overlast tot een minimum beperkt blijft.

Planning
De exacte planning is onder andere afhankelijk van de begaanbaarheid van de uiterwaarden in verband met hoogwater en het moment van vergunningverlening. Wilt u weten hoe de plannen voor uw omgeving eruit zien en wat ze voor u persoonlijk betekenen? Kijk dan op de website www.stroomlijnmaas.nl en www.rijkswaterstaat.nl/stroomlijn. Hier vindt u informatie over de werkzaamheden, vergunningaanvragen en de planning ervan. Voor uw specifieke vragen of opmerkingen over de geplande werkzaamheden en andere zaken kunt u contact opnemen met de heer Han Eijbergen van Arcadis via het e-mailadres [email protected].

Bescherming
Het programma Stroomlijn levert samen met andere programma’s van Rijkswaterstaat, zoals Ruimte voor de Rivier, Maaswerken en het Hoogwaterbeschermingsprogramma, een belangrijke bijdrage aan het beschermen van Nederland tegen overstromingen. Want ons klimaat verandert en Nederland is kwetsbaar voor overstromingen. Dit betekent dat we blijvend moeten werken aan bescherming tegen hoogwater.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen