Brand in Kasteel Baexem krijgt meteen politiek vervolg

Foto: Wikipedia - (CC BY-SA 3.0 NL)

BAEXEM – De hitte van een kachel was de oorzaak van een brand, zondagochtend rond 2.00 uur, in het Kasteel van Baexem. Een vloerbalk raakte oververhit en vatte vlam.

De brandweer heeft de eigenaar van het kasteel Baexem voorlopig verboden de kachel te stoken.

Klein brandje
Volgens de brandweer ging het om een klein brandje, dat echter moeilijk te vinden was. Vanuit de kelder werd voorzichtig een stuk vloer opengebroken om het vuur te vinden. De schade wordt door de eigenaar zelf hersteld, meldt de brandweer. De brand in Baexem was dan wellicht klein, maar kreeg vandaag niettemin meteen een politiek vervolg. Raadslid Wagemans (Ronduit Open) stuurde een brief aan het college van B&W, waarin hij er op wees dat hij in het verleden al meerdere malen aandacht had gevraagd voor de brandveiligheid van het betreffende deel van het kasteel.

Bed & Breakfast
Aanleiding voor zijn brieven was mede het feit dat op dit deel van het kasteel een bestemming rust van Bed & Breakfast. ‘Echter’ schrijft Wagemans, ‘die bestemming is slechts mogelijk in panden waarin ook sprake is van permanente bewoning. Zoals u weet is aan die voorwaarde in het betreffende deel van het kasteel niet meer voldaan na de laatste wijziging van het bestemmingsplan. Er zou een fout zijn gemaakt en deze fout, zo werd mij reeds in 2014 verzekerd, zou worden hersteld. Dat is echter nog steeds niet gebeurd.’

Afwezigheid
‘Als gevolg daarvan kunnen in het linker deel van het kasteel nog steeds een veel groter aantal mensen verblijven dan de regels toestaan, zonder dat er sprake is van permanente bewoning’ gaat het raadslid verder. ‘Dat leidde afgelopen vrijdagnacht tot paniek onder de gasten die er op basis van Bed & Breakfast verbleven, waarbij men aanvankelijk als gevolg van afwezigheid van permanente bewoning niet wist tot wie men zich moest wenden. Omwonenden boden hulp alvorens de brandweer arriveerde.’

Veiligheid
Wagemans verzoekt het college de brandveiligheid opnieuw te doen controleren en op korte termijn het bestemmingsplan in overeenstemming te brengen met geldende regels. ‘Dat laatste houdt in dat de woonfunctie wordt hersteld, zoals dat steeds het geval is geweest en dat er bovendien op wordt toegezien dat er niet meer dan het maximum aantal gasten verblijft’ besluit het raadslid.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen