Fietsbrug bij Buggenum weer een stapje dichterbij

Foto: John Hölsgens

BUGGENUM – De dorpsraad van Buggenum is blij dat de gemeenteraad van Leudal tijdens de begrotingsbesprekingen een bedrag gereserveerd heeft voor onderzoek naar de al zo lang gewenste fietsbrug, bij de spoorbrug.

Via het project ‘Ôs dörp’ is dit onderwerp weer op de agenda gekomen. De werkgroep ‘Vervoer/verkeer’ van de dorpsraad heeft vervolgens contact gehad met wethouder Walraven en de diverse fracties, om de noodzaak van een fietsbrug duidelijk te maken.

Overleg
De gemeente Leudal heeft nu kenbaar gemaakt de kartrekker te willen worden voor dit project en is al in overleg met de provincie Limburg om ook daar draagvlak en medefinanciering te verkrijgen. Daarnaast is wethouder Walraven in gesprek met wethouder Fick van Roermond over dit onderwerp. Bovendien probeert de gemeente aansluiting te vinden bij andere regionale belanghebbenden.

Veel redenen
Er zijn veel redenen voor een fietsbrug op deze plek. Door het mogelijk verdwijnen van de vaste lijnbus is er zo een goed alternatief voor het woon-, school- en werkverkeer. De afstand tot Roermond Noord is dan immers nog maar 4 kilometer, in plaats van 12. Door de ingrijpende werkzaamheden aan de N280, die tot 2021 in Roermond uitgevoerd gaan worden en die veel invloed zullen hebben op de bereikbaarheid, wordt de noodzaak ook steeds groter. Aan de oostzijde van de Maas wordt momenteel een Noord-Zuid snelfietsroute aangelegd. Daar kan een fietsersvriendelijke verbinding mee gelegd worden, vanuit de westoever.
Een geïntegreerde aanpak is bovendien mogelijk met de plannen voor de dijkverhoging, die voor 2020 gerealiseerd dient te zijn. Het lijkt logisch dat de fietsroute een stukje over de verhoogde dijk zal leiden.

Toerisme
Voor wandel- en fietstoeristen komt er met een fietsbrug een verbinding tussen de diverse natuurgebieden in Midden Limburg aan de oost- en westzijde van de Maas en Duitsland. En niet te vergeten: de mogelijkheid ontstaat om drie landen al fietsend via de routes met elkaar te verbinden. Dit vanwege de gunstige ligging van Leudal, tussen België en Duitsland.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen