Minder helikoptervluchten door machinehandel Heythuysen

Foto: Pixabay - PublicDomainPictures (CC0)

HEYTHUYSEN – Machinehandel Coolen in Heythuysen gaat uit eigen beweging het aantal helikoptervluchten terugbrengen van maximaal 350, naar 265 per jaar.

De vermindering gaat in als de nieuwe vergunning van kracht is, zo meldde 1Limburg gisteren.

Raad van State
In het verleden werd een provinciale vergunning tot twee keer toe vernietigd door de Raad van State. De eerste keer bleek dat de provincie de inspraakprocedure niet goed had gevolgd. Bijna anderhalf jaar geleden werd de vergunning vernietigd, omdat één van de twee helikopters die de machinehandel gebruikt in een zwaardere categorie ingedeeld had moeten worden. Daarvoor was opnieuw een aangepaste vergunning nodig.

‘Niet ideaal’
Met de vermindering van het aantal helikoptervluchten is een simpelere vergunning voldoende liet Gilles van de Wouw, juridisch adviseur van Coolen, weten. ‘Ook met één van de twee heli’s in een zwaardere categorie, blijft de geluidscontour dan keurig binnen het terrein van Coolen’ aldus Van der Wouw. De 265 vluchten per jaar noemde hij ‘niet ideaal maar wel voldoende’. De nieuwe provinciale ontwerpvergunning ligt vanaf donderdag zes weken ter inzage bij de gemeente Leudal én in het gouvernement in Maastricht. Daarna neemt het Limburgs Parlement een besluit.

Verzet
In het verleden verzetten omwonenden, de Milieufederatie Limburg en diverse politieke groeperingen zich tegen de helihaven, onder meer omdat die naast een natuurgebied ligt. Op dit moment mag Coolen maximaal drie vluchten per dag maken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen