Samen Verder ziet weinig heil in windpark aan de rand van Horn

Foto: John Hölsgens

LEUDAL – Energiecoöperatie Horn Duurzaam Groen U.A. heeft plannen voor een windmolenpark in het gebied tussen het Lateraal Kanaal en het kasteel Horn. Dit park zou aan de noordzijde begrensd worden door bedrijventerrein Zevenellen.

Samen verder ziet daar weinig heil in. Raadslid Michel Graef stelt dat zijn partij niettemin positief en ambitieus is, als het op windenergie aankomt.

Raadsvoorstel
‘In maart hebben we dan ook ingestemd met raadsvoorstel ‘Vaststellen beleidsuitgangspunten windenergie’. Hierin zijn echter ook enkele uitgangspunten opgenomen, waardoor we de haalbaarheid op de voorgestelde locatie in Horn betwijfelen’ aldus Graef in een vandaag verstuurde brief aan het college.

Michel Graef (Samen Verder)
Michel Graef (Samen Verder)

Overlast
‘Een goede ruimtelijke ordening, met een goede combinatie van functie en landschappelijke inrichting, is voor Samen Verder een belangrijk uitgangspunt. We betwijfelen of dit vereiste haalbaar is met een plangebied dat zo dicht op de kern Horn ligt’ laat Graef weten. ‘Windmolens die zowel visueel als qua geluid een overlast veroorzaken die groter is dan nodig, zullen het draagvlak voor windenergie meer kwaad dan goed doen. De kaarten die we met het raadsvoorstel in maart hebben vastgelegd bevestigen bovendien ons voorbehoud met betrekking tot de voorgestelde locatie. Dat er geschiktere locaties zijn wordt bovendien bewezen door de ontwikkeling van het windpark te Neer. Een ontwikkeling waar wij volledig achter staan.’

Gesprek
Samen Verder stelt voor dat het college vroegtijdig met initiatiefnemer in gesprek gaat en de (on)mogelijkheden goed communiceert. ‘Niet alleen bespaart u daarmee de initiatiefnemers een hoop onnodig werk, maar neemt u ook de onrust weg bij de inwoners van Horn’ besluit Graef.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen