Ernstige twijfels bij D66 en Progressief Leudal over ‘Gastvrij Leudal’

Foto: John Hölsgens

LEUDAL – Het college van B en W heeft met de toeristische sector in Leudal een convenant gesloten over de toeristenbelasting.

Dit convenant, onder de titel ‘Gastvrij Leudal’, houdt onder andere in dat de belasting wordt verlaagd van 1,50 euro naar 1,30 euro per persoon per nacht. Die belasting zal gedurende vier jaar worden bevroren. Als de belastinginkomsten boven de 840.000 euro komen, dan kunnen toeristische bedrijven het overschot terugvorderen.

Vreemd argument
Op dat convenant wordt niet zonder meer positief gereageerd. D66 ziet het belang van de toeristische industrie, maar heeft grote bezwaren tegen de terugvorderingsregeling. De democraten noemen het argument dat deze terugvordering een extra prikkel zou zijn voor de ondernemer om te investeren ‘vreemd’. Niet duidelijk is namelijk of dit investeringen zijn, die de ondernemers anders niet zouden doen. Ook zal deze terugvordering van maximaal 150.000 euro, alleen de Leistert en een beperkt aantal andere grotere ondernemers ten goede kunnen komen. D66 noemt de bepalingen van deze terugvorderingsregeling ‘veel te vaag’.

Investeren
‘Ook de gemeente zal moeten investeren in de infrastructuur en deze investeringen kunnen de aantrekkelijkheid van Leudal voor toeristen vergroten. Denk hierbij aan fiets- en wandelroutes, de fietsbrug bij Buggenum, dagrecreatie, et cetera. Ook hiervan profiteren de ondernemers. Dit soort investeringen kunnen bekostigd worden vanuit de opbrengsten vanuit de toeristenbelasting, en dus ook uit eventuele overschotten’ schrijft de partij op haar website.

Afzwakken
D66 wijst er daarnaast op dat de gemeente maar weinig mogelijkheden heeft om belasting te innen. De belangrijkste zijn de OZB en de toeristenbelasting. Als de gemeente getroffen wordt door nieuwe bezuinigingen vanuit de overheid of door nieuwe tegenvallers, dan kan de gemeente alleen nog de OZB-tarieven verhogen. Het is daarom ook een goede optie om meevallers inzake de toeristenbelasting in te zetten voor het afzwakken van bezuinigingen of voor het afzwakken van de OZB-stijging, zo vindt de oppositiepartij.

Hondenbelasting
Raadslid Joost van der Stappen (Progressief Leudal) spreekt zelfs over verkapte staatssteun aan De Leistert. ‘Als dit doorgaat dan wordt het tijd om onze burgers teveel betaalde OZB en hondenbelasting terug te betalen’ zegt Van der Stappen deze week in 1Leudal. Het college ziet het uiteraard allemaal heel anders en heeft het over een ‘voor Nederlandse begrippen unieke overeenkomst’. Het convenant ‘Gastvrij Leudal’ wordt komende dinsdag voorgelegd aan de gemeenteraad.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen