Kwaliteit kenmerkt veelzijdig Kunst- en Cultuurweekend Leudal

Foto: Stichting Kunst en Cultuur Leudal

LEUDAL – Op zaterdag 3 september zal burgemeester Arno Verhoeven om 13.00 uur de opening verzorgen van het Kunst- en Cultuurweekend Leudal 2016, in de tuinen van Kasteel Baexem.

Het weekend zal daar van start gaan met een expositie van beeldend kunstenaars, die verblijven in het AZC in Baexem. Muzikale omlijsting wordt verzorgd door de Afrikaanse asielzoekster Sheeba die, begeleid door Mark Soulier, enkele liedjes zal zingen.

Vrijheid
Drie beeldend kunstenaars zijn bereid gevonden hun werk te tonen. Julien Obama (1976), geboren in Gabon en later in Mali terecht gekomen, exposeert naast maskers met typisch Afrikaanse vormgeving, sculpturen van klei en hout. Feras Dahhan (1975) komt uit Syrië toont sculpturen vervaardigd uit platen ijzer en ijzerdraad. Het grootste werk, een metalen mythologische vogel is een metafoor voor het zoeken naar vrijheid. Het werk van Shorshvan Ibrahim uit Damascus kenmerkt zich door een fijne schilderstijl, waarbij veel vlakken worden ingevuld door met veel gevoel neergezette lijnen en streepmotieven. Onder de bezoekers worden drie kunstwerken verloot, beschikbaar gesteld door de exposanten.
Naast werk van de drie exposerende asielzoekers zijn er creaties van Peter Schuyff  (1958) te zien. Schuyff, schilder, beeldhouwer en muzikant, is geboren in Nederland en in 1967 verhuisd naar Canada. Zijn werk is opgenomen in belangrijke collecties over de hele wereld. Na veel omzwervingen is Peter Schuyff neergestreken in Baexem en houdt zich daar bezig met monumentale beeldhouwkunst. De expositie zal zaterdag te bezichtigen zijn van 13.00 uur tot 17.00 uur en op zondag 4 september van 12.00 uur tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

Jubileum
Nadat Niet Direct in het voorjaar de Cultuur Publieksprijs van de gemeente Leudal had gewonnen, is er achter de schermen gewoon verder gewerkt. Op zaterdagavond 3 september is het daarom vanaf 19.00 uur weer zover, met de inmiddels 25e editie van het podium voor kunst met taal en muziek. De zilveren editie, in de grote zaal van Cultuurpodium De Bombardon in Heythuysen, is voor deze gelegenheid gratis toegankelijk. Hoofdgast is Joke van Leeuwen met de muzikale voorstelling ‘Toen mijn vader een struik werd’. Het oeuvre van Van Leeuwen is zeer veelomvattend: poëzie, proza, illustraties, kinderboeken, optredens, ze is van alle markten thuis.

IMG_0803a

Recent werd ze genomineerd voor de Libris literatuurprijs met haar roman ‘De onervarenen’. Met ‘Feest van het begin’ won ze in 2013 de AKO literatuurprijs. De voorstelling van Van Leeuwen, die ongeveer een uur duurt, is geschikt voor alle leeftijden dus kom vooral samen met de kinderen. Verder zal John Hölsgens, de vaste columnist van Niet Direct en het magazine HALLO, uiteraard zijn opwachting maken. Daarnaast: de nog jonge Luuk Wojcik uit Heel die al aan een hele reeks poetryslams heeft meegedaan en er aantal ook gewonnen.

luuk

Bovendien won hij al op zijn 18e de tweede prijs voor Taal in de wedstrijd van Kunstbende Limburg in 2012. De WriteNow finalist wordt deze avond op gitaar ondersteund door Joost Roumen uit Haelen. John, Luuk en Joost nemen gedrieën het gedeelte voor de pauze voor hun rekening, rond 20.00 begint de voorstelling van Joke van Leeuwen.

Hoogstaand
Ook het kunstfietsen zal weer deel uitmaken van het Kunst- en Cultuurweekend Leudal. In een vijftal dorpen zal op zondag 4 september op dertien locaties kunst te bewonderen zijn. Kunstenaars uit Ell, Hunsel, Haler, Ittervoort en Neeritter stellen hun kunst ten toon aan belangstellend publiek. U kunt tijdens de kunstfietsroute, die circa 21 kilometer telt, rekenen op een divers en kwalitatief hoogstaand aanbod.

6-1

Drie startlocaties zijn: Annie vd Kruys, Hoogstraat 44 in Ell, Ger Billekens, Leliestraat 2a (CC De Blokhut/De Mortel) in Ittervoort en de Halerse School aan de Pinxtenstraat 4 in Haler. Op alle dertien locaties is een routebeschrijving op papier verkrijgbaar.

Meer informatie over het Kunst- en Cultuurweekend Leudal 2016 is te vinden op deze pagina.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen