Mathieu Wagemans (RO) wil openbare raadsvergadering over integriteit

Foto: Pixabay - AJEL (CC0-Public Domain)

LEUDAL – Coalitiefractie Ronduit Open wil een extra raadsvergadering op 6 september, naar aanleiding van de commotie rond het aanblijven van de wegens corruptie veroordeelde Tilman Schreurs als directeur van de Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg.

Van de aandeelhouders stemde Leudal, net als Maasgouw en Echt-Susteren, voor het aanblijven van Schreurs. Roerdalen is tegen, Roermond is er nog niet uit.

Kleine vis
De ex-wethouder van Roermond werd veroordeeld in dezelfde geruchtmakende zaak waarin Jos van Rey en Piet van Pol in het verdachtenbankje stonden. De rechter vond echter dat Schreurs als ‘kleine vis’ onder andere door de vele publiciteit in de zaak al voldoende gestraft was en liet het daarom slechts bij die veroordeling.

Tilman Schreurs (Foto: Twitter)
Tilman Schreurs (Foto: Twitter)

Geen reden
Volgens Leo Urlings, voorzitter van de Raad van Commissarissen is de veroordeling van Schreurs in de zaak Van Rey geen reden de directeur van de Ontwikkelingsmaatschappij te ontslaan. Raadslid Thieu Wagemans van Ronduit Open wil de affaire nu ter discussie stellen in een extra raadsvergadering. ‘Ook in Leudal heeft de integriteit veel aandacht gekregen maar die aandacht is voor een belangrijk deel beperkt gebleven tot algemene beschouwingen en nota’s en deels heeft de aandacht zich beperkt tot juridische vragen. Juist door de neiging om zaken van politiek karakter te reduceren tot juridische vragen gaan we voorbij aan het wezen van integriteit’ schrijft Wagemans in een brief aan de burgemeester en het presidium. ‘We verengen integriteit als basiswaarde tot de vraag of er regeltjes zijn overtreden. En wanneer de rechter oordeelt dat er niet wettig en overtuigend is bewezen trekken we de conclusie dat iemand integer heeft gehandeld.’

Kwalijk
‘Daarmee gaan we de politieke vraag uit de weg en laten we een van de belangrijkste waarden in het openbaar bestuur afhangen van juridisch en strafrechtelijk geredeneer’ gaat Wagemans verder. ‘We spoeden ons juridisch deskundigen een rapport te laten maken als integriteit in het geding is, zodat we zelf aan de zijkant kunnen blijven staan en ons oordeel afhankelijk stellen van een uit te brengen extern rapport. Ik acht dat een kwalijke wijze van omgaan met vragen op het vlak van integriteit. Je verschuilt je dan achter een rapport van een juridisch deskundige en gaat zorgvuldig de eigen verantwoordelijkheid uit de weg, notabene met betrekking tot een zo belangrijke zaak als integriteit. Je kunt kritiek hebben op rechterlijke uitspraken maar uiteindelijk is het aan de wetgevende macht, aan de politiek dus, om de regels vast te stellen waar rechters aan moeten toetsen. Je kunt rechters niet verwijten dat de politiek verzaakt helderheid te scheppen over wat wel en niet is toegestaan.’

Stap verder
Meer toegespitst op de situatie Schreurs schrijft het raadslid: ‘Nog een stap verder is wanneer een uitspraak van een rechter dat er in strijd met de regels is gehandeld en er sprake is van strafbaarheid, we redenen en argumenten aanvoeren om consequenties achterwege te laten. Dan geef je vanuit de politiek aan dat integriteit, als het erop aan komt, moet wijken voor overwegingen van pragmatische aard. Ik acht het hoog tijd en onvermijdelijk dat integriteit een onderwerp wordt van raadsoverleg. Ik vind ook dat dit overleg in een openbare raadsvergadering moet plaatsvinden zodat we verantwoording naar burgers kunnen afleggen.’

Mathieu Wagemans (Ronduit Open)
Mathieu Wagemans (Ronduit Open)

Openbaar
Concreet is het voorstel van Wagemans dus dat de door de burgemeester aangekondigde besloten vergadering over integriteit op 6 september wordt omgezet in een openbare raadsvergadering, waarin het geval Tilman Schreurs wordt benut om tot formulering van praktijk georiënteerde uitspraken over integriteit te komen. ‘Deze zaak is bij uitstek geschikt om onszelf en elkaar te confronteren met vragen van uitzonderlijk principiële aard’ vindt het raadslid.

Gekissebis
Hij pleit ervoor dat integriteit geen onderwerp wordt van partijpolitiek gekissebis. ‘Kennisnemen van ieders opvatting kan vruchtbaar zijn om elkaar aan het denken te zetten over integriteit en vooral ook over de vraag hoe serieus we integriteit nemen. Integriteitsbeleid is reëel in zijn consequenties. Wanneer we consequenties uit de weg gaan kunnen we niet tegelijkertijd volhouden dat we integriteit zo belangrijk vinden’ besluit Wagemans, die verder aangaf dat het vanwege het in hoge mate persoonlijk en ideëel karakter van het vraagstuk goed zou zijn als ook de leden van het college voluit aan de overwegingen meedoen.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen