D66: uitleg over advies ambtenaren tot indienen schadeclaim Landgoed Leudal

Foto: John Hölsgens

LEUDAL – De fractie D66 heeft vragen gesteld over de jaarlijkse schadeclaim van ruim 400.000 euro, die Landgoed Leudal afgelopen maart bij de gemeente heeft ingediend.

Uit dossieronderzoek van de fractie blijkt namelijk dat ambtenaren van de gemeente het Landgoed hebben opgeroepen haast te maken met het indienen van een dergelijke claim. D66 vindt dit een vreemde gang van zaken. De oppositiepartij wil uitleg van de verantwoordelijke wethouders Walraven (Samen Verder) en Backus (Ronduit Open).

‘Laat maar komen’
In een mail van 25 maart schrijft een ambtenaar van de gemeente het volgende aan de ondernemers van Landgoed Leudal: ‘Tijdens het overleg op 8 maart hebben wij gesproken over de schadeclaim die jullie gaan indienen. Ook hebben we het gehad over het tijdstip waarop deze schadeclaim ingediend moet worden. Gelet op het feit dat wij op korte termijn een package-deal gaan opstellen, verdient het aanbeveling dat wij z.s.m. de beschikking krijgen over deze schadeclaim. Dus laat maar komen.’

Miljoenen
D66 toonde zich eerder al verbaasd over het tijdstip van deze schadeclaim. Na de uitspraak van de Raad van State van 18 november 2015 was het namelijk maandenlang stil in dit dossier, totdat het Landgoed op 30 maart 2016 ineens het indienen van de forse schadeclaim (in totaal ruim 4 miljoen euro) naar buiten bracht. Opmerkelijk, zo schrijft D66 op haar website, omdat er op 22 maart in Leudal een nieuw college met twee nieuwe wethouders is aangetreden. Van nieuwkomer Ronduit Open is bekend dat zij zeer kritisch tegenover het Landgoed staat. ‘Houdt deze schadeclaim wellicht verband met het aantreden van het nieuwe college?’ zo vroeg D66 daarom aan het college. ‘Nee’, was het antwoord. ‘Maar is er dan in die periode van 22 maart tot 30 maart enig signaal gegeven, waardoor die torenhoge claim ineens tevoorschijn kwam?’ vroeg D66 nog. Ook dat was volgens de beide wethouders niet het geval.

Ambtelijke bemoeienis
Nu blijkt dit laatste niet te kloppen, weet D66. De betreffende email is verstuurd op 25 maart, drie dagen na het aantreden van het nieuwe college en vijf dagen voor het indienen van de claim. De tekst van de mail suggereert voor de D66 fractie bovendien dat er een behoorlijk intensieve ambtelijke bemoeienis is geweest. De ambtenaren schrijven namelijk de schadeclaim snel te willen hebben, omdat ze een package-deal gaan opstellen. Die deal is later afgeblazen, omdat het college het er niet meer mee eens was. In februari gaf het oude college van B en W (van Samen Verder en CDA) nog opdracht tot die package-deal te komen, maar in april besloot het nieuwe college (van Samen Verder en Ronduit Open) hier ineens mee te stoppen.

Te ver
D66 vond en vindt die package-deal wél een goed idee en is het dus ook eens met de benadering van de ambtenaren in dit dossier. Maar de democraten vinden het te ver gaan wanneer ambtenaren particulieren gaan adviseren om snel schadeclaims tegen de eigen gemeente in te dienen. Het kan immers leiden tot fors financieel nadeel voor Leudal. D66 wil graag weten of de wethouders wisten van dit ambtelijk advies en hoe zij hier over denken.  De wethouders hebben inmiddels al aangegeven dat zij niets wisten van de mail en verwijzen naar een gesprek met de ambtenaren. Dat kan naar verluidt niet eerder dan 25 september plaatsvinden. D66 wil het liefste een gesprek met de wethouders én ambtenaren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen