Vorderingen bij het Maasfront Hanssum in Neer duidelijk zichtbaar

Foto: John Hölsgens

NEER – In Hanssum (Neer) wordt momenteel gewerkt om het Maasfront, in combinatie met het versterken van de dijk, te verbeteren. Het totale plan omvat meerdere onderdelen, die ook om diverse redenen op verschillende tijdstippen worden uitgevoerd.

De ontwikkeling van het Rijksprogramma ‘Dijkversterkingen Neer’, van Waterschap Peel en Maasvallei, loopt als rode draad door de werkzaamheden. De dijkversterkingen worden door het waterschap samen met Rijkswaterstaat voorbereid en uitgevoerd. De gemeente Leudal voert bepaalde onderdelen uit in combinatie met de werkzaamheden van het waterschap.

Havenfront
Er is intensief gewerkt om het Havenfront op te waarderen. De jachthaven bij de watersportvereniging is uitgebaggerd, de landtong is afgegraven en de boulevard is bestraat. De dijk is versterkt en de aanlegsteigers zijn waar nodig vernieuwd. Daarnaast is het aantal passantenplaatsen uitgebreid. Verder is een begin gemaakt met het realiseren van een drijvende sanitaire voorziening.

Nieuwe situatie jachthaven
Nieuwe situatie jachthaven

Camperplaatsen
Ook het voorterrein bij de camperplaatsen is vernieuwd en het aantal camperplaatsen uitgebreid. De kraanplaats is verwijderd en de botenhelling aangepast. De helling van het fietsveer is vernieuwd en direct aan de Maas zijn een aantal zitmogelijkheden aangebracht.

Nieuwe situatie camperplaatsen
Nieuwe situatie camperplaatsen

Het verbeteren van de kade direct aan de Maas wordt voor het einde van dit jaar uitgevoerd. De oeverconstructie zal vervangen worden. Vanaf half september wordt er gestart met de werkzaamheden. Delen van de oude constructie zullen eerst worden gesloopt, alvorens er gestart wordt met de reconstructie. De oude afmeerpalen worden verwijderd.

Loopbrug
Voor het kunnen aanmeren van toekomstige rivier-cruisers zullen nieuwe meerstoelen worden geplaatst. Vervolgens zal een gedeelte van de oude haven worden uitgebaggerd. Door middel van een hei-/werkschip worden nieuwe palen aangebracht, deze worden in de grond getrild met een trilblok.

Zitlocatie bij de Maas
Zitlocatie bij de Maas

Nadat deze palen zijn aangebracht worden de paaldeksels, wrijfstijlen, loopbruggen en andere voorzieningen op of aan de palen geplaatst. De loopbrug van ‘De Veerman’ wordt volledig vernieuwd en vergroot.

Gerealiseerde boulevard
Gerealiseerde boulevard

Het kraanplateau zal worden heringericht als vaste aanlegkade. De kade wordt gerenoveerd, de taludverharding wordt waar nodig vervangen en er zullen bankjes geplaatst worden. De oplevering staat gepland voor half november.

Waterschap Peel en Maasvallei is druk doende met de voorbereidingen van de dijkversterkingen van dijkring 74 in Neer. Door deze ingrijpende maatregelen is verdere ontwikkeling van het Maasfront gefaseerd. Het afwerken van onder andere het voorterrein aan de Maas is pas mogelijk nadat die dijkversterking is uitgevoerd. Naar verwachting zal dit medio 2018-2019 plaatsvinden. Meer informatie hierover is te vinden op deze website.

Voorbereiding
De volgende plannen zijn in voorbereiding, maar zijn qua uitvoeringsperiode sterk afhankelijk van de vorderingen in de planvoorbereiding van de dijkversterking.

  • Afbouw voorterrein Maasfront en aanpassing weg naar coupure (onderbreking in waterkering).
  • Afbouw boulevard bij de watersportvereniging.
  • Reconstructie van de weg Hanssum. De hemelwaterhuishouding in het gebied en in de straat Hanssum wordt verbeterd.
  • In samenspraak met een projectontwikkelaar is de gedeeltelijke herinrichting van het bedrijventerrein Soerendonck (voormalig Viteliaterrein) in ontwikkeling. De gemeente zal de parkeergelegenheid en ontsluiting realiseren.
  • De recreatieve ontsluiting (wandelpaden etc.) naast de Maasboulevard worden verbeterd.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen