Extra geld onderhoud openbaar groen: prioriteit verkeersonveilige situaties

Foto: John Hölsgens

LEUDAL – In 2015 is er bezuinigd op plantsoenen, bermen en ander openbaar groen. Er werd minder onderhoud uitgevoerd en enkele plantsoenen werden vervangen voor gras.

Het was allemaal bedoeld om de begroting van de gemeente op orde te krijgen. De bezuiniging voor 2015 werd behaald, er was zelfs wat geld over.

Scherpe kantjes
Tijdens de extra raadsvergadering van 2 augustus heeft de gemeenteraad besloten om extra geld beschikbaar te stellen voor het onderhoud van het openbaar groen. Een meerderheid van D66, Samen Verder en Ronduit Open was er voor om eenmalig 200.000 euro te besteden. De raad vond het belangrijk dat openbaar groen dat mogelijk verkeersonveilige situaties oplevert, werd aangepakt. Daarnaast gaat de aandacht naar het groen rondom seniorenwoningen en toeristische plaatsen. De gemeente had al eerder aangegeven dat, zodra er financiële ruimte ontstaat, de scherpe kantjes van de bezuinigingsmaatregelen worden gehaald.

PrioVerve
Inmiddels is PrioVerve, de aannemer die het groenonderhoud uitvoert voor de gemeente, aan de slag gegaan om alle plantsoenen weer intensiever te gaan onderhouden. PrioVerve is ontstaan uit een samenwerking tussen de sociale werkvoorzieningen Westrom uit Roermond, Risse uit Weert en Vebego. Door PrioVerve is extra capaciteit ingehuurd om de plantsoenen zo snel mogelijk op het gewenste onderhoudsniveau te brengen. Daarnaast is een aantal langdurig werklozen aan de slag gegaan bij PrioVerve om mee te helpen. Het wegwerken van de achterstand zal enige tijd kosten, zo liet de gemeente weten.

Bermen
Naast de plantsoenen, is het onderhoud van de bermen afgelopen anderhalf jaar versoberd. Dit jaar worden de bermen maar één keer gemaaid, in het najaar. In de zomer is een gedeelte van de bermen extra gemaaid in verband met de verkeersveiligheid. De sloten worden dit jaar allemaal gemaaid. Voor volgend jaar streeft de gemeente ernaar om in mei en juni alle bermen één werkbreedte te maaien en daarnaast ook een gedeelte ecologisch bermbeheer toe te passen. Hierbij wordt het maaisel direct afgevoerd, waardoor er uiteindelijk meer kruidenrijkere bermen kunnen ontstaan. Vanaf september wordt de gehele breedte van de bermen gemaaid.

Burgerparticipatie
Inmiddels zijn een groot deel van de omvormingen van het openbaar groen al gerealiseerd. In september worden nog een aantal plantsoenen, in overleg met omwonenden, omgevormd of heringericht. Daarnaast zijn ook veel burgers en bedrijven zelf aan de slag gegaan om een stukje openbaar groen te onderhouden voor de gemeente. De meeste bewonersavonden over burgerparticipatie en het openbaar groen zijn inmiddels geweest. Op 22 september is de laatste, voor de inwoners van Heibloem. De gemeente gaf aan graag in contact te blijven met inwoners, over de inrichting en het onderhoud van de openbare ruimte. Mensen die al een stukje gemeenteplantsoen bijhouden kunnen dit kenbaar maken bij de gemeente, zodat er rekening mee kan worden gehouden. Wanneer inwoners zelf een stukje openbaar groen willen onderhouden, kan dit immers uit het onderhoudsplan van de aannemer en hoeft de gemeenschap hiervoor niet meer te betalen. Op deze pagina is meer informatie te vinden, evenals de contactgegevens van de groenbeheerders.

https://twitter.com/RensRaemakers/status/766200753061068801

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen